Νέα

Τι γνωρίζετε για τις μάσκες;

Οδηγίες χρήσης μάσκας, σωστά υλικά και χρήσιμες πληροφορίες για την προστασία από τον κορονοϊό covid-19

Πρώτος τρόπος πρόληψης μετάδοσης του κορονοϊού είναι η χρήση κατάλληλης μάσκας από όλους. Πόσα, όμως, γνωρίζετε για τη μάσκα σας και για το πώς και πού πρέπει να τη φοράτε;

 

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΑΣΚΩΝ

  • Χειρουργική μάσκα: αποτελείται από 3 στρώματα – το εξωτερικό και έγχρωμο υγροαπωθητικό, το μεσαίο φίλτρο των μικροοργανισμών και το εσωτερικό λευκό απορροφητικό των υδρατμών της εκπνοής. Κυρίως προορίζεται για επαγγέλματα υγείας. Προσοχή! Δεν πρέπει να φοριέται ανάποδα αλλιώς τα σταγονίδια από την εκπνοή παγιδεύονται ανάμεσα στη μάσκα και το στόμα και προκαλούν αίσθημα πνιγμονής!
  • Μη χειρουργική μάσκα: συνήθως υφασμάτινη, είτε έτοιμη στο εμπόριο, είτε κατασκευάζεται στο σπίτι από βαμβακερό ύφασμα. Χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό και όχι από επαγγελματίες υγείας.
  • Μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας: Μάσκα με ή χωρίς βαλβίδα που δεν αποτρέπει την εκπομπή σταγονιδίων. Δε συνίσταται για τη χρήση από το κοινό, αλλά είναι φτιαγμένη για υγειονομικώς απασχολούμενο προσωπικό.

 

ΠΟΥ ΦΟΡΑΜΕ ΜΑΣΚΑ

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και από εμάς καθίσταται υποχρεωτική η χρήση της σε όλους τους χώρους της κλινικής.

 

ΠΩΣ ΦΟΡΑΜΕ ΤΗ ΜΑΣΚΑ

Προσοχή! Η σωστή χρήση της μάσκας είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητά της και την προστασία του ατόμου που τη φοράει. Ας τα δούμε βήμα βήμα:

  1. Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι ή τα αποστειρώνουμε με αντισηπτικό πριν φορέσουμε ή βγάλουμε τη μάσκα.
  2. Πιάνουμε τη μάσκα πρώτα από τα κορδόνια και την περνάμε στα αυτιά. Έπειτα την ανοίγουμε τραβώντας από πάνω κι από κάτω, ώστε να εφαρμόζει καλά και να καλύπτονται εντελώς η μύτη και το στόμα.
  3. Αν η μάσκα έχει μεταλλικό έλασμα στο ύψος της μύτης, το πιέζουμε απαλά γύρω από τη ράχη της ώστε να έχει τέλεια εφαρμογή. Αυτό βοηθάει πολύ και όσους φοράνε γυαλιά γιατί αποτρέπει τα σταγονίδια των υδρατμών της αναπνοής να θολώνουν τα γυαλιά τους!
  4. Προσέχουμε να μην αγγίζουμε τη μάσκα όσο τη φοράμε γιατί μπορεί να μεταφέρουμε τον ιό με τα δάχτυλά μας.
  5. Όταν η μάσκα υγρανθεί πρέπει να την πετάξουμε. Και για τους φίλους των θαλασσίων ζώων, συνίσταται επίσης να κόβουν τα κορδόνια πριν απορρίψουν τη μάσκα, αποτρέποντας έτσι πιθανό εγκλωβισμό των ζώων από τυχόν μάσκες που ίσως καταλήξουν μέσω αέρα στη θάλασσα.
  6. Αν χρησιμοποιείτε υφασμάτινες μάσκες πολλαπλών χρήσεων, πλύντε τις όσο το συντομότερο δυνατόν με σαπούνι σε θερμοκρασία 60◦C.

 

 «Ευχόμαστε να περάσει γρήγορα αυτή η δοκιμασία και να επιστρέψουμε όλοι σύντομα στη φυσιολογική μας καθημερινότητα.»

11 Δεκεμβρίου 2020 Βlog, Ιατρικό Προσωπικό, Νέα
Call Now