Νέα

Σακχαρώδης Διαβήτης και Στοματική Υγεία

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια παθολογική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα (υπεργλυκαιμία). Τα συμπτώματα του διαβήτη είναι : αυξημένη δίψα, πολυουρία, κούραση, έντονη πείνα που οδηγεί σε πολυφαγία, απώλεια βάρους, θάμπωμα στην όραση.

Oι διαβητικοί ασθενείς γνωρίζουν ότι ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε πολλά όργανα του οργανισμού, αυτό που δεν γνωρίζουν, όμως είναι ότι μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και στην στοματική κοιλότητα.

Κάποιες από τις συνηθέστερες εκδηλώσεις του σακχαρώδη διαβήτη στην στοματική κοιλότητα, είναι η κακοσμία, το αίσθημα καύσου στη γλώσσα και στο στόμα, η ξηροστομία, λοιμώξεις όπως οι μυκητιάσεις, η μειωμένη ικανότητα επούλωσης των ιστών του στόματος ύστερα από εξαγωγές ή άλλες χειρουργικές επεμβάσεις, και τέλος τα περιοδοντικά νοσήματα όπως η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα. Συγκεκριμένα, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, παρουσιάζουν 2-3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για περιοδοντίτιδα σε σύγκριση με άτομα που δεν πάσχουν από διαβήτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ασθενείς με μη ρυθμισμένο διαβήτη που ακολουθούν θεραπεία περιοδοντίτιδας, πετυχαίνουν πτώση της τιμής της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης σε χρονικό διάστημα από 3 έως 6 μήνες μετά την επιτυχή θεραπεία και το κυριότερο εμποδίζουν την εμφάνιση νέων προβλημάτων στη στοματική τους κοιλότητα.

Ποια είναι όμως η θεραπεία που απαιτείται;

Η καλή υγεία του στόματος δεν εξασφαλίζει μόνο ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο, αλλά στην περίπτωση διαβητικών ασθενών είναι απαραίτητο και στην γενικότερη υγεία του. Αυτό το οποίο πρέπει και οφείλει να κάνει ο κάθε άνθρωπος για την πρόληψη της υγείας του στόματος αλλά και της γενικότερης υγείας του οργανισμού του είναι οι τρεις βασικές αρχές:

  • Σχολαστική καθημερινή στοματική υγιεινή, εάν δεν γνωρίζετε πώς να καθαρίσετε σωστά τα δόντια σας, ρωτήστε μας.
  • Τακτικός έλεγχος στην κλινική μας για καθαρισμό και ενδεχομένως περιοδοντικό καθαρισμό (περιοδοντική θεραπεία)
  • Ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη με διατροφή ή φαρμακευτική αγωγή
15 Ιανουαρίου 2022 Βlog, Ιατρικό Προσωπικό, Νέα , , ,
Call Now