Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι μια ύπουλη ασθένεια η οποία αποτελεί και την κύρια αιτία απώλειας δοντιών στο 99% των ανθρώπων.

Βάσει ερευνών, πάνω από τα 2/3 των ενηλίκων άνω των 35 ετών,πάσχουν χωρίς να το γνωρίζουν από περιοδοντίτιδα, η οποία στην αρχική της μορφή εκφράζεται ως ουλίτιδα. Στην εξέλιξη της ουλίτιδας, την περιοδοντίτιδα, η φλεγμονή δεν περιορίζεται μόνο στα ούλα, αλλά έχουμε και καταστροφή των στηρικτικών οστών, η οποία, όταν προχωρήσει, κάνει τα δόντια αρχικά να κουνιούνται και τελικά να πέφτουν.
Χαρακτηριστικά της περιοδοντίτιδας είναι:

 • Αφορά το 99% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 35, όλοι θα περάσουν από αυτό το στάδιο.
 • Είναι η πλέον καταστροφική αρρώστια, καθώς ευθύνεται για απείρως μεγαλύτερες ζημιές από την τερηδόνα (τρυπημένα- σπασμένα δόντια)
 • Είναι μία αργή αρρώστια, δε δρα γρήγορα, λειτουργεί για χρόνια.
 • Δε δίνει δυνατά συμπτώματα στην αρχή, όπως έντονο πόνο, το κόκαλο χάνεται σιγά σιγά και ύπουλα.
 • Τα δόντια φαίνεται ότι μακραίνουν, κάτι το οποίο συμβαίνει γιατί τα ούλα αποτραβιούνται.
 • Οι ασθενείς παρουσιάζουν ευαισθησία στο ζεστό και το κρύο, καθώς οι ρίζες δεν προστατεύονται από σμάλτο με συνέπεια να είναι πιο ευαίσθητες.
 • Δημιουργούνται κενά ανάμεσα στα δόντια, στα οποία ενσφηνώνονται τροφές και οι ασθενείς ξεκινάνε να χρησιμοποιούν οδοντογλυφίδες.
 • Άλλο χαρακτηριστικό είναι η κακοσμία του στόματος. Η κακοσμία οφείλεται στη βαθιά συγκέντρωση μικροβίων, τα οποία δεν μπορούν να απομακρυνθούν με το βούρτσισμα.
 • Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι οι τερηδόνες ρίζας, λόγω της απώλειας κόκαλου και της προσβολής των ριζών, οι οποίες δεν προστατεύονται από αδαμαντίνη-σμάλτο.
 • Η περιοδοντίτιδα δεν έχει θεραπεία, δηλαδή το κόκαλο που έχει χαθεί μπορεί μόνο να συντηρηθεί, και η αρρώστια να παγώσει, δηλαδή να σταματήσει.

Η μοναδική αιτία της περιοδοντικής νόσου είναι μία: η οδοντική μικροβιακή πλάκα, δηλαδή τα μικρόβια, τα οποία είτε δεν απομακρύνουμε σωστά με το βούρτσισμα είτε δεν μπορούμε να απομακρύνουμε αν και βουρτσίζουμε σωστά, γιατί είναι εγκλωβισμένα μέσα στη μάζα πέτρας-τρυγίας που μόνο ο Οδοντίατρος- Περιοδοντολόγος μπορεί να αφαιρέσει. Επιβαρυντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιθετικότητα, καθώς και την ταχύτητα εξάπλωσης της περιοδοντικής νόσου είναι:

 • Κληρονομικότητα

Η περιοδοντίτιδα έχει να κάνει και με την άμυνα του οργανισμού μας. Κάποιοι ασθενείς έχουν πιο αδύναμα αμυντικά κύτταρα έναντι άλλων.

 • Κάπνισμα

Η νικοτίνη του τσιγάρου προκαλεί αγγειoσύσπαση, φράσσει δηλαδή τα αγγεία κάνοντας τα μικρότερα, άρα και πιο ανίσχυρη την άμυνα του οργανισμού έναντι των μικροβίων.

 • Αγγειοπάθεια
 • Στρες
 • Αβιταμίνωση
 • Κούραση
 • Διαβήτης

Πρόληψη

Για την αποφυγή της περιοδοντίτιδας μπορούμε και εμείς οι ίδιοι να φροντίζουμε τη στοματική μας υγιεινή.
Πιο συγκεκριμένα:
Σωστό βούρτσισμα δοντιών τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα (με φθοριούχο οδοντόπαστα).
Η χρήση οδοντικού νήματος τακτικά για να απομακρύνεται η οδοντική πλάκα ανάμεσα από τα δόντια.
Τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο για στοματικό έλεγχο και καθαρισμό δοντιών.
Διακοπή καπνίσματος

Τεχνικές Bουρτσίσματος

Τα υπολείμματα τροφής ή η λάθος τεχνική βουρτσίσματος είναι ικανά να οδηγήσουν σε μολύνσεις ή αύξηση της οδοντικής πλάκας, η οποία αποτελεί αιτία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας. Μπορεί να κρατάτε την οδοντόβουρτσα στα χέρια… αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι φροντίζετε σωστά τη στοματική υγιεινή σας! Το βούρτσισμα των δοντιών είναι αναποτελεσματικό, αν δε γίνεται σωστά και σύμφωνα με τις μεθόδους που συστήνουν οι οδοντίατροι. Τυχαίο και απλό βούρτσισμα, χωρίς τεχνική, αφαιρεί ελάχιστη οδοντική πλάκα, μπορεί να τραυματίσει τα ούλα και να προκαλέσει με το χρόνο αποτριβές στο σμάλτο των δοντιών.

Το μυστικό δεν είναι η δύναμη, αλλά η τεχνική

Για ένα επιμελές βούρτσισμα των δοντιών, θα πρέπει να αφιερωθεί τουλάχιστον ένα χρονικό διάστημα 2-3 λεπτών δύο φορές την ημέρα. Υπάρχουν πολλοί τρόποι βουρτσίσματος. Η αποτελεσματικότερη όμως μέθοδος βουρτσίσματος που συστήνουν και οι οδοντίατροι, είναι η λεγόμενη «Μέθοδος BASS«. Η μέθοδος με απλά λόγια: Απαραίτητη προϋπόθεση για αποτελεσματικό βούρτσισμα είναι να μην υπάρχει τρυγία (πέτρα) πάνω στα δόντια.

1. Χρησιμοποιούμε μια μέτρια ή μαλακή οδοντόβουρτσα και την τοποθετούμε με κλίση 45 μοίρες στο σημείο του δοντιού που «ενώνεται” με τα ούλα, πρώτα στις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών. (εικόνα 1). Πιέζουμε λίγο την οδοντόβουρτσα, ώστε οι ίνες της να εισχωρήσουν απαλά μέσα στα ούλα. Προσοχή: Η μεγάλη πίεση μπορεί να τραυματίσει τα ούλα.

Εικόνα 1
Εικόνα 1

2. Βουρτσίζουμε με απαλές και μικρές επαναλαμβανόμενες κινήσεις μπρος-πίσω (δονήσεις), χωρίς να μετακινείται η οδοντόβουρτσα από τη θέση της. Η μεγάλη κίνηση δε θα απομακρύνει περισσότερο την οδοντική πλάκα, καθώς η λογική της τεχνικής είναι να καθαρίζουμε μια ομάδα τριών δοντιών τη φορά και στη συνέχεια να προχωράμε στα επόμενα. (εικόνα 2)

Εικόνα 2

3.  Καθαρίζουμε τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών και εφόσον τελειώσουμε, με τις ίδιες κινήσεις καθαρίζουμε και τις εσωτερικές επιφάνειες των δοντιών.(εικόνα 3)

Εικόνα 3

4. Για να καθαρίσουμε τις εσωτερικές επιφάνειες των μπροστινών δοντιών, κρατάμε την οδοντόβουρτσα σε όρθια θέση, έτσι ώστε η άκρη της να είναι σε επαφή με τα δόντια και βουρτσίζουμε με απαλές πάνω-κάτω κινήσεις. (εικόνα 4)

Εικόνα 4

5. Βουρτσίζουμε επιμελώς και τις επιφάνειες των πίσω δοντιών που τεμαχίζουν τις τροφές, δηλαδή τις μασητικές επιφάνειες.

Τέλος, βουρτσίζουμε και την επιφάνεια της γλώσσας με κινήσεις από πίσω προς τα εμπρός. Ο λόγος είναι ότι πάρα πολλά βακτηρίδια “φιλοξενούνται” πάνω στη γλώσσα και είναι μια από τις αιτίες που προκαλούν την κακοσμία του στόματος. Παρακολουθήστε ένα βίντεο του Οδοντιατρικού Κρήτης-Dental Smile, σχετικά με το σωστό βούρτσισμα και με τεχνικές διατήρησης μιας σωστής στοματικής υγιεινής. Το πιο σημαντικό για έναν περιοδοντικό ασθενή για την διατήρηση του αποτελέσματος της περιοδοντικής θεραπείας είναι η διατήρηση μιας σωστής στοματικής υγιεινής. Εκτός από το καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών απαραίτητος είναι και ο καθαρισμός των μεσοδοντίων, δηλαδή της περιοχής ανάμεσα στα δόντια. Μία απλή οδοντόβουρτσα δε μπορεί να καθαρίσει την περιοχή αυτή. Γι’ αυτό χρησιμοποιούμε τα μεσοδόντια βουρτσάκια. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια μας διευκολύνουν να απομακρύνουμε τα βακτήρια ανάμεσα στα δόντια, ώστε να εξασφαλίζουμε την καλύτερη στοματική υγιεινή. Υπάρχουν σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με το εύρος του κενού ανάμεσα στα δόντια. Το βουρτσάκι δεν πρέπει να είναι τελείως χαλαρό ανάμεσα στα δόντια, γιατί δεν καθαρίζει αποτελεσματικά, δεν πρέπει όμως να είναι και τελείως σφιχτό για να μην προκαλεί τραυματισμούς  στα ούλα. Προτιμήστε τα βουρτσάκια που είναι κυλινδρικά και όχι κωνικά, καθώς καθαρίζουν καλύτερα. Τα μεσοδόντια βουρτσάκια δεν είναι μιας χρήσεως. Τα πλένετε μετά από κάθε χρήση με νερό και τα ξαναχρησιμοποιείτε, ενώ για τη χρήση τους δε χρειάζεται οδοντόκρεμα.

Οδηγίες Χρήσης

Τοποθετούμε το βουρτσάκι από την έξω πλευρά των δοντιών μέχρι να διαπεράσει το μεσοδόντιο διάστημα. Έπειτα κάνουμε οριζόντιες κινήσεις στο βουρτσάκι, 6 με 7 φορές για κάθε μεσοδόντιο διάστημα. Για τη σωστή χρήση του είναι σημαντικό  να βγαίνει από τη γλωσσική πλευρά. Εάν το βουρτσάκι συγκρατήσει μεγάλες ποσότητες οδοντικής πλάκας το ξεπλένετε και συνεχίζετε με τα άλλα μεσοδόντια διαστήματα. Επαναλάβετε τη χρήση τους κάθε μέρα, μία φορά την ημέρα, πριν από το βραδινό βούρτσισμα.

Περιοδοντική Θεραπεία

Η περιοδοντική θεραπεία, αυτό που κάνει είναι να σταθεροποιεί την κατάσταση του περιοδοντίου εκεί που βρίσκεται, ώστε να μη γίνει περαιτέρω ζημιά στο κόκαλο και να μη χάσει ο ασθενής τα δόντια του. Τα στάδια περιοδοντικής θεραπείας συνοψίζονται στα ακόλουθα:

Καθαρισμός Υπερουλικής πλάκας και πέτρας. Στο τμήμα Στοματικής Υγιεινής και Πρόληψης γίνεται αφαίρεση της οδοντικής πλάκας και πέτρας καθώς και η σημαντικότατη εκμάθηση στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα – νήμα- μεσοδόντια βουρτσάκια). Το στάδιο αυτό είναι πολύ βασικό καθώς με αυτό γίνεται δυνατή η αντικειμενική μέτρηση της φλεγμονής-και των θυλάκων*- και η ανώδυνη συνέχεια της περιοδοντικής θεραπείας.

*θύλακος ή pocket(τσέπη) στα αγγλικά είναι οποιαδήποτε απόσταση μεγαλύτερη από τη μέγιστη φυσιολογική-αποδεκτή των 3mm μεταξύ της παρυφής του ούλου και του οστικού επιπέδου.Η ύπαρξη θυλάκων σημαίνει Περιοδοντίτιδα.Ο ασθενής σε βάθη 5-6-7 χιλιοστά δεν μπορεί να αφαιρέσει τα μικρόβια, αλλά και με το συνήθη καθαρισμό ούτε ο οδοντίατρος την πέτρα. Άρα, πρέπει να εξαλειφθεί και να γίνει 3mm(φυσιολογική ουλοδοντική σχισμή).

Περιοδοντόγραμμα ή αλλιώς “χάρτης” των δοντιών. Ο Περιοδοντολόγος μετράει τους θυλάκους των δοντιών σε 6 διαφορετικά σημεία για κάθε δόντι. Βάσει περιοδοντογράμματος καταρτίζεται το εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας του κάθε ασθενή.

Υποουλική ριζική απόξεση και Αποτρύγωση. Λίγες μέρες μετά τον πρώτο υπερουλικό καθαρισμό και αφού τα ούλα «ηρεμήσουν”,ο εξειδικευμένος πλέον Περιοδοντολόγος αφαιρεί την πέτρα μέσα από τα ούλα,στο βάθος των θυλάκων.Αυτό γίνεται σε 1-2 ή και 4 συνεδρίες, ανάλογα με τη βαρύτητα της Περιοδοντίτιδας. Με τον τρόπο αυτό επουλώνεται ο ουλικός ιστός.

Πανοραμική ακτινογραφία ασθενή με Περιοδοντίτιδα

Επανέλεγχος. Μετά το πέρας της περιοδοντικής θεραπείας και εφόσον έχουν περάσει 4-6 εβδομάδες κάνουμε το “recall” γίνεται δηλαδή επανέλεγχος για να διαπιστωθεί αν τα αρχικά χιλιοστά έχουν μειωθεί. Αν τα αρχικά χιλιοστά δεν έχουν γίνει <5 τότε η θεραπεία επαναλαμβάνεται.

Χειρουργική Περιοδοντίου. O περιοδοντολόγος επεμβαίνει χειρουργικά στον περιοδοντικό θύλακο για να αφαιρέσει την πέτρα. Συνήθως, στη σύγχρονη Οδοντιατρική, αποφεύγεται η χειρουργική μέθοδος για τον απλούστατο λόγο πως κάθε φορά που επεμβαίνουμε χειρουργικά στα ούλα αναπόφευκτα χάνονται κάποια χιλιοστά από τα οστά, κάτι που προφανώς θέλουμε να αποφευχθεί.

Διατήρηση του αποτελέσματος. Ένας περιοδοντικός ασθενής χρειάζεται δια βίου συστηματικό έλεγχο και τακτικούς-απλούς καθαρισμούς αφού τελειώσει με την περιοδοντική του θεραπεία, κάτι για το οποίο φροντίζει στο Οδοντιατρικό Κρήτης το εξειδικευμένο προσωπικό του.

Συχνές Ερωτήσεις

Ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για την Περιοδοντίτιδα μέσα από τον οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων του Οδοντιατρικού Κρήτης.

Στο Οδοντιατρικό Κρήτης υπάρχουν εξειδικευμένοι Περιοδοντολόγοι;

Στο Οδοντιατρικό Κρήτης Dental Smile, υπάρχει εξειδικευμένο Τμήμα Περιοδοντολογίας το οποίο απαρτίζεται από άρτια καταρτισμένους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, επιστήμονες. Στο Οδοντιατρικό Κρήτης πιστεύουμε ότι δεν αρκεί η περιοδοντική θεραπεία να γίνεται μόνο από άριστους επιστήμονες, αλλά και ότι κατόπιν ο ασθενής δεν πρέπει να εγκαταλείπεται και να ξεχνιέται. Είναι η απαρχή μιας νέας αντίληψης και στάσης ζωής για τη στοματική του υγιεινή και τις επισκέψεις του στο οδοντιατρείο για συντήρηση του αποτελέσματος της θεραπείας. Μια εξειδικευμένη γραμματέας έχει αποκλειστική ενασχόληση την τηλεφωνική φροντίδα των επανεξετάσεών σας.

Αν κάνω την περιοδοντική θεραπεία, η περιοδοντίτιδα μου θα εξαφανιστεί οριστικά;

Η απάντηση είναι πως όχι. Πέραν της θεραπείας που πραγματοποιείται από τον Περιοδοντολόγο, ο ασθενής πρέπει να βουρτσίζει σωστά και τακτικά τα δόντια του και να καθαρίζει την ουλοδοντική σχισμή. Επιπλέον, τακτικός καθαρισμός πλάκας και πέτρας, όποτε αυτή συσσωρεύεται, και έλεγχος από τους εξειδικευμένους περιοδοντολόγους πρέπει να γίνονται ανά τρίμηνο ή εξάμηνο για το υπόλοιπο της ζωής του ασθενή. Ο καθαρισμός έχει το σύνηθες κόστος ενός απλού καθαρισμού, ενώ ο έλεγχος δε χρεώνεται. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαύεται μετά το πέρας της θεραπείας και να πιστεύει πως πλέον η περιοδοντίτιδα έχει εξαφανιστεί. Αν η στοματική υγιεινή δεν είναι άψογη, η ασθένεια θα επανεμφανιστεί καταστρέφοντας περισσότερα χιλιοστά οστού και τότε θα πρέπει να επανέλθουμε για περιοδοντική θεραπεία.

Μετά την περιοδοντική θεραπεία να περιμένω ευαισθησίες;

Με την ολοκλήρωση της περιοδοντικής θεραπείας (είτε της συντηρητικής, είτε της χειρουργικής) υπάρχει η πιθανότητα να εμφανιστούν οι λεγόμενες «ευαισθησίες» των δοντιών. Δηλαδή, τα πιθανά συμπτώματα που μπορεί να έχετε είναι πόνος ή ευαισθησία στο ζεστό και στο κρύο. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην απόξεση των ριζών, δηλαδή στην απομάκρυνση της υποουλικής μικροβιακής πλάκας και πέτρας από την περιοχή των ριζών, και στην αποκάλυψη μέρους της ρίζας των δοντιών μετά την ολοκλήρωση της περιοδοντικής θεραπείας. Τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά και αντιμετωπίζονται με τη χρήση φθορίου. Για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ευαισθησίας των δοντιών σας μπορείτε να κάνετε τοπικές εφαρμογές φθορίου στο σπίτι σας με τον ακόλουθο τρόπο: • Χρησιμοποιήστε μία φθοριούχο οδοντόκρεμα • Προμηθευτείτε ένα στοματικό διάλυμα από το φαρμακείο ή το γειτονικό σας σουπερ-μάρκετ. Κάνετε μπουκώματα με αυτό κάθε βράδυ, μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας. Μη σταματήσετε τη θεραπεία σας, ακόμα κι αν τα συμπτώματα σταματήσουν. • Αποφύγετε τη χρήση όξινων γευμάτων, χυμών ή αναψυκτικών. • Εάν το πρόβλημα δεν υποχωρεί, χρησιμοποιήστε κάποιο gel φθοριούχου κασσίτερου από το φαρμακείο. Για την αποτελεσματικότερη δράση του, εφαρμόστε το πριν το βραδινό ύπνο πάνω στα δόντια που παρουσιάζεται ευαισθησία και από τη γλωσσική και από τη χειλική πλευρά χωρίς να ξεπλύνετε, για όλη τη διάρκεια της νύχτας. Επαναλάβετε την εφαρμογή μέχρι τα συμπτώματα να σταματήσουν. • Μετά την εφαρμογή του στοματικού διαλύματος καλό είναι να μη φάτε και να μην πιείτε τίποτα, καθώς το φθόριο δρα αποτελεσματικότερα όσο μεγαλύτερο διάστημα μένει πάνω στα δόντια.
Εάν παρατηρήσετε ευαισθησία σε κάποια δόντια μετά την ολοκλήρωση του περιοδοντικού καθαρισμού, ενημερώστε τον εξειδικευμένο περιοδοντολόγο μας, για την απευθείας εφαρμογή φθορίου στα δόντια με ευαισθησία. Τα κοινά στοματικά διαλύματα, όπως και αυτά του τύπου της χλωρεξιδίνης, δεν περιέχουν φθόριο και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις οδοντικές ευαισθησίες. Μπορούν ωστόσο, να χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά με τα εξειδικευμένα σκευάσματα.

Η θεραπεία της περιοδοντίτιδας πόσο χρόνο απαιτεί και τι κόστος έχει;

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, βάσει περιοδοντογράμματος (κόστος 50 ευρώ) και βαθμού προβλήματος, το σχέδιο θεραπείας ποικίλλει για τον κάθε ασθενή. Σε περίπτωση που το πρόβλημα είναι μικρό, τότε η αποτρύγωση από τον Περιοδοντολόγο ολοκληρώνεται σε μια επίσκεψη και κοστίζει 100 ευρώ, ενώ αν η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, τότε πραγματοποιείται ριζική απόξεση ανά ημιμόριο (άνω και κάτω γνάθος), η οποία ολοκληρώνεται σε 2 επισκέψεις και κοστίζει 400 ευρώ(2×200).Τέλος, σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις, ο Περιοδοντολόγος προβαίνει σε ριζική απόξεση ανά τεταρτημόριο, η οποία ολοκληρώνεται σε 4 επισκέψεις που κοστίζουν συνολικά 600 ευρώ(4×150). Ο επανέλεγχος δε χρεώνεται.

Ποια στάδια περιλαμβάνει η περιοδοντική θεραπεία;

Η περιοδοντική θεραπεία, αυτό που κάνει είναι να σταθεροποιεί την κατάσταση του περιοδοντίου εκεί που βρίσκεται, ώστε να μη γίνει περαιτέρω ζημιά στο κόκαλο και να μη χάσει ο ασθενής τα δόντια του. Τα στάδια περιοδοντικής θεραπείας συνοψίζονται στα ακόλουθα: 1. Καθαρισμός Υπερουλικής πλάκας και πέτρας. Στο τμήμα Στοματικής Υγιεινής και Πρόληψης γίνεται αφαίρεση της οδοντικής πλάκας και πέτρας, καθώς και η σημαντικότατη εκμάθηση στοματικής υγιεινής (βούρτσισμα-νήμα-μεσοδόντια βουρτσάκια). Το στάδιο αυτό είναι πολύ βασικό καθώς με αυτό γίνεται δυνατή η αντικειμενική μέτρηση της φλεγμονής-και των θυλάκων*- και η ανώδυνη συνέχεια της περιοδοντικής θεραπείας. *θύλακος ή pocket(τσέπη) στα αγγλικά είναι οποιαδήποτε απόσταση μεγαλύτερη από τη μέγιστη φυσιολογική-αποδεκτή των 3mm μεταξύ της παρυφής του ούλου και του οστικού επιπέδου. Η ύπαρξη θυλάκων σημαίνει Περιοδοντίτιδα.Ο ασθενής σε βάθη 5-6-7 χιλιοστά δεν μπορεί να αφαιρέσει τα μικρόβια, αλλά και με το συνήθη καθαρισμό ούτε ο οδοντίατρος την πέτρα. Άρα πρέπει να εξαλειφθεί και να γίνει 3mm(φυσιολογική ουλοδοντική σχισμή). 2. Περιοδοντόγραμμα ή αλλιώς “χάρτης” των δοντιών. Ο Περιοδοντολόγος μετράει τους θυλάκους των δοντιών σε 6 διαφορετικά σημεία για κάθε δόντι. Βάσει περιοδοντογράμματος καταρτίζεται το εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας του κάθε ασθενή. 3. Υποουλική ριζική απόξεση και Αποτρύγωση. Λίγες μέρες μετά τον πρώτο υπερουλικό καθαρισμό και αφού τα ούλα “ηρεμήσουν”, ο εξειδικευμένος πλέον Περιοδοντολόγος αφαιρεί την πέτρα μέσα από τα ούλα, στο βάθος των θυλάκων. Αυτό γίνεται σε 1-2 ή και 4 συνεδρίες, ανάλογα με τη βαρύτητα της Περιοδοντίτιδας. Με τον τρόπο αυτό επουλώνεται ο ουλικός ιστός. 4. Επανέλεγχος. Μετά το πέρας της περιοδοντικής θεραπείας και εφόσον έχουν περάσει 4-6 εβδομάδες κάνουμε το “recall”, γίνεται δηλαδή επανέλεγχος για να διαπιστωθεί αν τα αρχικά χιλιοστά έχουν μειωθεί. Αν τα αρχικά χιλιοστά δεν έχουν γίνει <5, τότε η θεραπεία επαναλαμβάνεται. 5. Χειρουργική Περιοδοντίου. O περιοδοντολόγος επεμβαίνει χειρουργικά στον περιοδοντικό θύλακο για να αφαιρέσει την πέτρα. Συνήθως, στη σύγχρονη Οδοντιατρική, αποφεύγεται η χειρουργική μέθοδος για τον απλούστατο λόγο πως κάθε φορά που επεμβαίνουμε χειρουργικά στα ούλα, αναπόφευκτα χάνονται κάποια χιλιοστά απο τα οστά, κάτι που προφανώς θέλουμε να αποφευχθεί. 6. Διατήρηση του αποτελέσματος. Ένας περιοδοντικός ασθενής χρειάζεται δια βίου συστηματικό έλεγχο και τακτικούς-απλούς καθαρισμούς αφού τελειώσει με την περιοδοντική του θεραπεία, κάτι για το οποίο φροντίζει στο Οδοντιατρικό Κρήτης το εξειδικευμένο προσωπικό του.

Πού οφείλεται η περιοδοντίτιδα; Ποιοι παράγοντες την επηρεάζουν;

Η μοναδική αιτία της περιοδοντικής νόσου είναι μία: Η Οδοντική Μικροβιακή Πλάκα, δηλαδή τα μικρόβια, τα οποία είτε δεν απομακρύνουμε σωστά με το βούρτσισμα, είτε δεν μπορούμε να απομακρύνουμε αν και βουρτσίζουμε σωστά, γιατί είναι εγκλωβισμένα μέσα στη μάζα της πέτρας-τρυγίας που μόνο ο Οδοντίατρος-Περιοδοντολόγος μπορεί να αφαιρέσει. Επιβαρυντικοί παράγοντες που επηρεάζουν την επιθετικότητα καθώς και την ταχύτητα εξάπλωσης της περιοδοντικής νόσου είναι: 1. Κληρονομικότητα-Η περιοδοντίτιδα έχει να κάνει και με την άμυνα του οργανισμού μας. Κάποιοι ασθενείς έχουν πιο αδύναμα αμυντικά κύτταρα έναντι άλλων. 2. Κάπνισμα-Η νικοτίνη του τσιγάρου προκαλεί αγγειοσύσπαση, φράσσει δηλαδή τα αγγεία κάνοντας τα μικρότερα. Μικρότερα αγγεία, άρα και πιο ανίσχυρη η άμυνα του οργανισμού έναντι των μικροβίων. 3. Διαβήτης 4. Αγγειοπάθεια 5. Στρες 6. Αβιταμίνωση 7. Κούραση- Στεναχώριες- Διαζύγια και οτιδήποτε ρίχνει την άμυνα του οργανισμού μας.

Τα ούλα μου ματώνουν. Είναι η αιμορραγία ένδειξη περιοδοντίτιδας;

Όπου υπάρχει αιμορραγία, αντιμετωπίζουμε είτε ουλίτιδα (συνήθως έως 30-35 ετών) όταν δεν συνυπάρχει καταστροφή οστού, είτε ενεργή περιοδοντική νόσο, δηλαδή μικρόβια που παράγουν τοξίνες που προκαλούν τη ζημιά αυτή. Χαρακτηριστικά της περιοδοντίτιδας είναι: 1.  Αφορά το 99% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 35, όλοι θα περάσουν από αυτό το στάδιο. 2. Είναι η πλέον καταστροφική αρρώστια, καθώς ευθύνεται για απείρως μεγαλύτερες ζημιές από την τερηδόνα (τρυπημένα- σπασμένα δόντια) 3. Είναι μία αργή αρρώστια, δε δρα γρήγορα, λειτουργεί για χρόνια. 4. Δε δίνει δυνατά συμπτώματα στην αρχή, όπως έντονο πόνο, το κόκαλο χάνεται σιγά σιγά και ύπουλα. 5. Τα δόντια φαίνεται ότι μακραίνουν, κάτι το οποίο συμβαίνει γιατί τα ούλα αποτραβιούνται. 6. Οι ασθενείς παρουσιάζουν ευαισθησία στο ζεστό και το κρύο, καθώς οι ρίζες δεν προστατεύονται από σμάλτο, με συνέπεια να είναι πιο ευαίσθητες. 7. Δημιουργούνται κενά ανάμεσα στα δόντια, στα οποία ενσφηνώνονται τροφές και οι ασθενείς ξεκινάνε να χρησιμοποιούν οδοντογλυφίδες. 8. Άλλο χαρακτηριστικό είναι η κακοσμία του στόματος. Η κακοσμία οφείλεται στη βαθιά συγκέντρωση μικροβίων, τα οποία δεν μπορούν να απομακρυνθούν με το βούρτσισμα. 9. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι οι τερηδόνες ρίζας, λόγω της απώλειας κόκαλου και της προσβολής των ριζών, οι οποίες δεν προστατεύονται από αδαμαντίνη-σμάλτο. 10. Η περιοδοντίτιδα δεν έχει θεραπεία, δηλαδή το κόκαλο που έχει χαθεί μπορεί μόνο να συντηρηθεί, και η αρρώστια να παγώσει, δηλαδή να σταματήσει. Σε προχωρημένα στάδια περιοδοντίτιδας εκτός των παραπάνω: 1. Υπάρχει κινητικότητα, μετανάστευση δοντιών. 2. Πόνος στη μάσηση. Οι στηρικτικοί ιστοί των δοντιών, οι ίνες περιρριζίου “στρεσάρονται” λόγω της απώλειας κόκαλου, οι ασθενείς δεν έχουν δύναμη να δαγκώσουν, έτσι νιώθουν τα ούλα τους πιο ευαίσθητα και πονάνε. 3. Περιοδοντικό απόστημα, έντονος πόνος, πρήξιμο και πυορραγία. Σε περίπτωση που έχετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο σας, ο οποίος θα διαπιστώσει την ύπαρξη ή όχι περιοδοντίτιδας και θα ξεκινήσει την περιοδοντική θεραπεία. Η περιοδοντική θεραπεία, αυτό που κάνει είναι να σταθεροποιεί την κατάσταση του περιοδοντίου εκεί που βρίσκεται, ώστε να μη γίνει περαιτέρω ζημιά στο κόκαλο και να μη χάσει ο ασθενής τα δόντια του.

Πώς συνδέεται η ουλίτιδα με την περιοδοντίτιδα;

Ουλίτιδα που μένει αθεράπευτη, οδηγεί προοδευτικά σε περιοδοντίτιδα. Μέχρι τα 30-35 χρόνια οι παθήσεις των ούλων συνδέονται με την ουλίτιδα. Μετά τα 35 χρόνια όμως, οι βλάβες είναι μόνιμες. Τότε, αρχίζει να χάνεται βαθμιαία μέρος του οστού που στηρίζει τα δόντια, το οποίο δεν ξαναδημιουργείται. Τα δόντια χάνουν σιγά- σιγά κόκαλο, αποκαλύπτονται, αρχίζουν να κουνιούνται και τελικά πέφτουν. Αυτό είναι η περιοδοντίτιδα. Όπως και με την ουλίτιδα, και η περιοδοντίτιδα αφορά φλεγμονή,αυτή τη φορά των ιστών που στηρίζουν τα δόντια (περιοδόντιο). Οι βλαβερές ουσίες (τοξίνες) που παράγονται από τα μικρόβια στην πλάκα και την πέτρα, προκαλούν μόλυνση στα ούλα και εφόσον δεν απομακρύνονται οδοντιατρικά, καταστρέφουν με αυτό τον τρόπο τους στηρικτικούς ιστούς γύρω από τα δόντια. Χάνονται έτσι χιλιοστά από το κόκαλο, τα οποία δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος πλέον να ανακτηθούν. Γι’ αυτό και στην ουσία η περιοδοντίτιδα πρέπει να αντιμετωπίζεται όταν ακόμη είναι στη φάση της ουλίτιδας και δεν έχει προλάβει ακόμη να καταστρέψει στηρικτικούς ιστούς.

Πώς θα καταλάβω πως πάσχω από ουλίτιδα;

Τα ούλα αποτελούνται από μαλακό ιστό παρόμοιο με αυτόν του δέρματος. Όταν τα ούλα είναι υγιή, σχηματίζουν μία ερμητική ασπίδα που περιορίζει τα σημεία στα οποία μπορούν να εισχωρήσουν τα βακτήρια. Τα υγιή ούλα έχουν ρόδινο, κοραλλένιο χρώμα. Οι αλλαγές στο χρώμα των ούλων σας (ερυθρότητα, κίτρινα στίγματα) όπως και η ευαισθησία και αιμορραγία των ούλων μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία πάθησης των ούλων, όπως ουλίτιδα. Ενδεικτικό της ουλίτιδας είναι η ερυθρότητα, το “κοκκίνισμα” των ούλων. Τα ούλα κοκκινίζουν, διογκώνονται και αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα. Η αιμορραγία των δοντιών είναι ο δείκτης της φλεγμονής. Όταν τα ούλα μας ματώνουν, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι σχολαστικότερο βούρτσισμα. Υπό φυσιολογικές συνθήκες και αν δεν υπάρχει άλλο πρόβλημα, η αιμορραγία θα  σταματήσει. Αν συνεχιστεί η αιμορραγία, παρά το σχολαστικό βούρτσισμα,τότε πρέπει άμεσα να επισκεφτούμε τον Οδοντίατρο, ο οποίος θα διαγνώσει την αιτία της επίμονης αιμορραγίας. Η αιτία της αιμορραγίας είναι οτιδήποτε δε μας επιτρέπει να αφαιρέσουμε τα μικρόβια με το βούρτσισμα, δηλαδή είτε η ύπαρξη τρυγίας-πέτρας (άρα απαιτείται  καθαρισμός), είτε τρύπες στα δόντια, μέσα στις οποίες εγκλωβίζονται μικρόβια (άρα απαιτείται σφράγισμα). Αιτία αιμορραγίας μπορούν να είναι και κακότεχνες εργασίες, π.χ θήκες (άρα απαιτείται αντικατάστασή τους). Διορθώνοντας τις αιτίες της αιμορραγίας και μόνο, θα απαλλαγούμε από την ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.

Πού οφείλεται η φλεγμονή των ούλων; Τι προκαλεί την ουλίτιδα;

Ουλίτιδα είναι μια φλεγμονή-μόλυνση των ούλων, η οποία προκαλείται όχι από μικρόβια που κολλάμε από ένα μολυσμένο ποτήρι ή φιλί, αλλά από μικρόβια που κάθε μέρα αναπτύσσονται στο στόμα μας, όταν δε βουρτσίζουμε σωστά τα δόντια μας. Τα ούλα είναι διογκωμένα, αιμορραγούν και είναι ερυθρά. Η ουλίτιδα δεν αφήνει μόνιμα προβλήματα. Είναι δυνατόν ένα παιδί να έχει ουλίτιδα για 20 χρόνια και όταν αντιμετωπιστεί με σωστό και επίμονο βούρτσισμα και περιοδικό καθαρισμό, οι ιστοί θα επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση. Τα ούλα μετά από μερικές μέρες θα σταματήσουν να αιμορραγούν και θα αποκτήσουν και πάλι υγιή όψη. Δύο είναι οι λόγοι που συνήθως προκαλούν ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα: 1. Οδοντική μικροβιακή πλάκα-Πρόκειται για άσπρες, μαλακές εναποθέσεις, για ένα αόρατο κολλώδες στρώμα γεμάτο μικρόβια, που σχηματίζεται στην επιφάνεια των δοντιών και οφείλεται σε κακό βούρτσισμα. 2. Τρυγία-Η γνωστή σε όλους πέτρα των δοντιών. Η πέτρα, δεν είναι μικρόβιο, αλλά αποτελεί μια “φωλιά” μικροβίων, προκαλείται από άλατα του σάλιου μας που σχηματίζουν μία σκληρή, αδύνατον να αφαιρεθεί με το βούρτσισμα, πέτρινη μάζα γεμάτη πόρους , μέσα στους οποίους “φωλιάζουν” τα μικρόβια. Τα μικρόβια μαζεύονται, «φωλιάζουν» κάτω από τα ούλα και με δυσκολία απομακρύνονται. Άρα, για να έχουμε ένα καθαρό στόμα χρειάζεται τέλειο βούρτσισμα σε μία τέλεια επιφάνεια, δηλαδή σ’ ένα στόμα χωρίς πέτρα. Γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο περιοδικός καθαρισμός, η αποτρύγωση. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται κάθε 3, 6, 9, 12 ή και 18 μήνες, ανάλογα με το πόσο συχνά μαζεύεται η πέτρα. Υπάρχουν ασθενείς που το σάλιο τους έχει τόσα άλατα, ώστε πρέπει κάθε 3 μήνες να κάνουν καθαρισμό, και ασθενείς με τέτοια ποιότητα σάλιου που σε 18 μήνες ο καθαρισμός δεν είναι απαραίτητος. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η στοματική μας υγιεινή, δηλαδή ασθενείς που δε βουρτσίζουν καλά σχηματίζουν πιο γρήγορα πέτρα.

Call Now