Παιδοδοντία

Τα θεμέλια μιας υγιούς οδοντοστοιχίας χτίζονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου, γεγονός που δυστυχώς πολλοί γονείς αγνοούν, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία στη χώρα μας.

Παρά τις εκστρατείες ενημέρωσης για τη σημασία της σωστής στοματικής υγεινής των παιδιών (παιδοδοντία), έρευνες δείχνουν ότι τέσσερα στα πέντε παιδιά δεν βουρτσίζουν καθημερινά τα δόντια τους, ενώ τέσσερις στους πέντε εφήβους έχουν τουλάχιστον 3 δόντια με τερηδόνα στην ηλικία των 15 ετών.

Αυτά τα παιδιά στην ενήλικη ζωή τους θα αναγκασθούν να επισκεφθούν πολλές φορές τον οδοντίατρο και να υποβληθούν σε θεραπείες, κάτι που θα μπορούσαν να αποφύγουν εάν είχαν ξεκινήσει από νωρίς να φροντίζουν τα δόντια τους.

Πότε πρέπει το παιδί να επισκεφθεί για πρώτη φορά τον παιδοδοντίατρο;

Όσο πιο νωρίς, επισκεφθεί το παιδί τον παιδοδοντίατρο τόσο το καλύτερο, ακόμα κι  αν το παιδί δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα με τα δόντια του.

Ο παιδοδοντίατρος θα ελέγξει την κατάσταση της οδοντοστοιχίας, θα συστήσει τρόπους πρόληψης της τερηδόνας, καθώς και τυχόν μελλοντικών ορθοδοντικών ανωμαλιών που μπορεί να προκαλέσουν κάποιες κακές συνήθειες.

Επίσης, επειδή στις πολύ μικρές ηλικίες είναι και τα προβλήματα μικρά, η επίσκεψη στον οδοντίατρο περιορίζεται συνήθως σε έναν τυπικό κλινικό έλεγχο, με αποτέλεσμα το παιδί να εξοικειώνεται με τον γιατρό. Έτσι, οικοδομείται μια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα τους, η οποία είναι καθοριστική για το μέλλον.

Στο Οδοντιατρικό Κρήτης στόχος μας είναι να κάνουμε την επίσκεψη των παιδιών στον παιδοδοντίατρο όσο πιο ευχάριστη γίνεται. Για αυτό τα προσεγγίζουμε με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δώσουμε στους μικρούς μας  ασθενείς αλλά και στους γονείς τους  να καταλάβουν πόσο σημαντική είναι η υγεία του στόματος και πώς θα τη διατηρήσουν.

Ποιες θεραπείες απευθύνονται σε παιδιά;

Στο Οδοντιατρικό Κρήτης αντιμετωπίζουμε με μεγάλη επιτυχία όλες τις περιπτώσεις οξέων καταγμάτων στις ρίζες μετά από τραυματισμό, της παρατεταμένης παραμονής ενός νεογιλού δοντιού ή της παρεμπόδισης ανατολής ενός μονίμου δοντιού. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις προχωρούμε σε προληπτικά σφραγίσματα με σύνθετη ρητίνη (Sealants) να προλάβουμε την εμφάνιση της τερηδόνας και σε φθορίωση για να αυξήσουμε την αντοχή των δοντιών.

Και επειδή όπως όλοι γνωρίζουμε η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, «εκπαιδεύουμε» τα  παιδιά – φυσικά και τους γονείς τους -ώστε να  αποκτούν σωστές διατροφικές συνήθειες και να βουρτσίζουν τα δόντια τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να τα διατηρήσουν σε άριστη κατάσταση.

Call Now