Νέα

Νεογιλά Δόντια, Τα φροντίζουμε ή όχι;

Νεογιλά δόντια, ονομάζονται τα δόντια, που ξεκινούν την εμφάνισή τους στα παιδάκια από την ηλικία των 6 μηνών και  ολοκληρώνονται στην ηλικία περίπου των 3 ετών, όπου μετά ξεκινάνε να τα αλλάζουν..

Αυτός είναι και ένας λόγος που πολλοί γονείς, δεν ανησυχούν για τη στοματική υγιεινή των βρεφών. Λάθος!

Είναι πολύ σημαντική η καθαριότητα των δοντιών του βρέφους και η παραμέλησή αυτή με το πρόσχημα της αλλαγής τους δεν είναι σωστή.

Κάθε φορά που το παιδί τρώει ή πίνει κάτι, ακόμα και γάλα από μπιμπερό ή θηλάζει,  κυρίως το βράδυ , πρέπει τα νεογιλά δόντια, να καθαρίζονται από υπολείμματα γάλακτος ή τροφών. Εξαιτίας του άμυλου που περιέχουν οι τροφές, τα μικρόβια του στόματος παράγουν οξέα, τα οποία καταστρέφουν σταδιακά τα δόντια και δημιουργούν τερηδόνα.

Νεογιλά Δόντια

Νεογιλά Δόντια

Kατά τη βρεφική ηλικία, ο καθαρισμός γίνεται με μια βρεγμένη γάζα, αφαιρώντας  απαλά τα υπολείμματα των τροφών από τα δόντια του παιδιού. Όταν εμφανιστούν όλα τα νεογιλά δόντια, μπορεί να αρχίσει το βούρτσισμά τους με παιδική οδοντόβουρτσα -χωρίς οδοντόπαστα στην αρχή-, ενώ αργότερα μπορεί να χρησιμοποιήσει παιδική οδοντόπαστα.

Μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε λίγη οδοντόπαστα μικρής περιεκτικότητας σε φθόριο (500ppm), τόση όσο το μέγεθος μιας φακής. Μετά τα δύο έτη χρησιμοποιήστε φθοριούχο οδοντόκρεμα με περισσότερο φθόριο (1000ppm) και σε ποσότητα όσο ένας αρακάς. Μετά τα έξι χρόνια μπορεί το παιδί να χρησιμοποιεί οδοντόκρεμα ενηλίκων (1450ppm).

Η τερηδόνα δυστυχώς αποτελεί την πιο συχνή παιδική ασθένεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο θηλασμός δαχτύλου ή πιπίλας, πρέπει σιγά σιγά να διακόπτονται, για την πρόληψη της τερηδόνας ή της ουλίτιδας.

Να θυμάστε όσο πιο νωρίς αρχίζει ο καθαρισμός των δοντιών τους, τόσο πιο εύκολα θα γίνει καθημερινή συνήθεια για την υπόλοιπη ζωή τους.

15 Σεπτεμβρίου 2021 Βlog, Ιατρικό Προσωπικό, Νέα , ,
Call Now