Λεύκανση Δοντιών

Η Λεύκανση Δοντιών συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς διαδικασίες της αισθητικής οδοντιατρικής.

Πρόκειται για μια απόλυτα ασφαλή και με μικρό κόστος μέθοδο, η οποία πραγματοποιείται στο ιατρείο μας και συμβάλλει στην αλλαγή του χρώματος των δοντιών με αποτέλεσμα να βελτιώνει σημαντικά την αισθητική τους εμφάνιση.

Η εξωτερική επιφάνεια του δοντιού ονομάζεται σμάλτο και μέρα με τη μέρα, στην επιφάνειά του σχηματίζεται μια λεπτή επικαλυπτική στρώση στην οποία εύκολα προσκολλώνται δυσχρωμίες, που ονομάζονται εξωτερικές δυσχρωμίες ή κηλίδες. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους δημιουργούνται οι εξωτερικές δυσχρωμίες είναι η ηλικία, το τσιγάρο, τα αναψυκτικά, το κρασί, το τσάι και ο καφές, ωστόσο, είναι πιθανόν να προκύψουν και στο εσωτερικό του δοντιού.

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης είναι ένα λευκό, αστραφτερό χαμόγελο, δείγμα νεότητας, υγείας και ευεξίας. Το αστραφτερό χαμόγελο βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και επηρεάζει την επαγγελματική μας επιτυχία. Για τους παραπάνω λόγους, η λεύκανση των δοντιών, έχοντας τη δυνατότητα να επαναφέρει το χρώμα των δοντιών στο παιδικό μας χαμόγελο ή και σε ακόμη πιο λευκό, χαρίζει σε όλους εμάς τη γοητεία ενός χαμόγελου που σίγουρα θα τραβήξει όλα τα βλέμματα πάνω μας.

Συχνές Ερωτήσεις

Ενημερωθείτε άμεσα για τη Λεύκανση Δοντιών μέσα από τον οδηγό ερωτήσεων και απαντήσεων του Οδοντιατρικού Κρήτης.

Τα σφραγίσματα από σύνθετη ρητίνη (άσπρα) και οι θήκες θα λευκάνουν;

H λεύκανση αλλάζει μόνο το χρώμα των φυσικών δοντιών. Τα σφραγίσματα από σύνθετη ρητίνη, οι θήκες και οι όψεις δεν μεταβάλλονται χρωματικά με τη λεύκανση. Θα πρέπει, όταν χρειάζεται, να αντικατασταθούν μετά τη λεύκανση και το πέρας 2-3 βδομάδων αφού θα έχει γίνει η σταθεροποίηση του χρώματος των δοντιών. Άμα οι θήκες ή οι γέφυρες ή οι όψεις είναι ικανοποιητικές δεν είναι αναγκαίο να αντικατασταθούν. Ειδικά άμα είναι σε λευκότερο χρώμα με την επιλογή της λεύκανσης στο σπίτι μπορούμε εύκολα να φτάσουμε και τα άλλα δόντια στο επιθυμητό χρώμα.

Υπάρχει περίπτωση να έχω κάποια ευαισθησία κατά την διάρκεια της λεύκανσης;

Η λεύκανση μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της θερμοκρασίας, της πίεσης αλλά και της ευαισθησίας αφής των δοντιών. Η ευαισθησία σπάνια διαρκεί περισσότερο από μια με δύο ημέρες.

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η λεύκανση;

Kατά 90% το αποτέλεσμα είναι το προσδοκώμενο. Bέβαια, και για τη λεύκανση ισχύει ό,τι και για κάθε αισθητική επέμβαση: οι απαιτήσεις σας πρέπει να είναι ρεαλιστικές. Εξάλλου, το απόλυτο λευκό δεν είναι απαραίτητα η σωστότερη επιλογή για κάθε στόμα. Το χρώμα της επιδερμίδας, λόγου χάρη, παίζει ρόλο στον τόνο του λευκού που θα επιλέξετε.

Ελλοχεύει κάποιος κίνδυνος από την λεύκανση;

Aν και παλαιότερα υπήρχε προκατάληψη, σήμερα έρευνες έχουν αποδείξει πως οι λευκαντικές ουσίες δεν καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών. Mπορεί, όμως, κατά την εφαρμογή τους να πάθετε χημικό έγκαυμα στα ούλα, τη γλώσσα ή τα χείλη. Στην απίθανη περίπτωση που σας συμβεί κάτι τέτοιο στο ιατρείο, η ενόχληση υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες. Πιθανό, αλλά ασυνήθιστο, είναι να νιώσετε ενόχληση στα δόντια σας κατά τη διάρκεια της λεύκανσης. Tότε η διαδικασία διακόπτεται αμέσως και ο γιατρός ψάχνει την αιτία.

Υπάρχουν παρενέργειες, προκαλεί βλάβες στην επιφάνεια των δοντιών;

Όταν η λεύκανση γίνεται υπό την καθοδήγηση έμπειρου οδοντιάτρου, είναι μια απόλυτα ασφαλής διαδικασία.  Το λευκαντικό gel δεν καταστρέφει την επιφάνεια του δοντιού αλλά τη διαπερνά και δρα επιλεκτικά στις χρωστικές ουσίες.Συμπληρωματικά, τα καινούρια υλικά είναι εμπλουτισμένα με προστατευτικές ουσίες όπως φθόριο που ενισχύουν την άμυνα των δοντιών. Οι παρενέργειες της λεύκανσης είναι σπάνιες, αν και τα δόντια ορισμένων ασθενών, σε ποσοστό ασθενών μικρότερο του 7%, είναι πιθανό να γίνουν πιο ευαίσθητα για ένα μικρό χρονικό διάστημα από 2 έως 3 ημέρες. Πιθανό είναι επίσης να προκληθεί ένας παροδικός ελαφρύς ερεθισμός των ούλων, σε ποσοστό ασθενών μικρότερο του 1%.

Πότε αρχίζει να φαίνεται το αποτέλεσμα και πόσο διαρκεί;

Το αποτέλεσμα αρχίζει να φαίνεται από τις πρώτες κιόλας εφαρμογές, καθημερινά.  Με την πάροδο των εφαρμογών το χρώμα βελτιώνεται και όταν φτάσει στο μέγιστο σταθεροποιείται. Το χρώμα στο οποίο θα φτάσουν τα δόντια με τη λεύκανση, δεν είναι το ίδιο για όλους τους ανθρώπους και εξαρτάται από την ηλικία, το πόσο σκούρα είναι αρχικά τα δόντια, το αν τα δόντια έχουν κίτρινη ή γκριζωπή απόχρωση. Το ζητούμενο είναι να φτάσουμε στην ανοιχτότερη απόχρωση που μπορούμε και συνήθως αυτό επιτυγχάνεται όταν ο κυνόδοντας φτάσει το χρώμα των μπροστινών δοντιών.  Το αποτέλεσμα διαρκεί έως και πέντε χρόνια σταδιακά οπισθοχωρώντας.Με αντίξοες στοματικές συνήθειες (έντονο κάπνισμα, κατανάλωση πολλών καφέδων, κόκκινου κρασιού κλπ) το αποτέλεσμα διαρκεί λιγότερο.Για αυτόν τον λόγο, συνιστούμε αναμνηστικές δόσεις μικρότερης διάρκειας (λίγων ωρών) κάθε ένα-δύο χρόνια, ώστε να διατηρείται λαμπερό και λευκό το χαμόγελο, για πολλά χρόνια.

Είναι πράγματι ανώδυνη η λεύκανση;

Aπολύτως. Πολύ σπάνια, κάποιοι από τους «ασθενείς» νιώθουν κάποια ενόχληση – ένα «πάγωμα» των δοντιών ή τσούξιμο στα ούλα μετά τη λεύκανση. Aν σας συμβεί κάτι τέτοιο (συνήθως σε λεύκανση εκτός ιατρείου), ο γιατρός θα σας κάνει φθορίωση. Mπορεί, επίσης, να σας συστήσει ειδική οδοντόπαστα για ανακούφιση. Όπως και να ’χει, τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα.

Call Now