Νέα

Κάπνισμα και Δόντια

Έχετε σκεφτεί ότι το κάπνισμα είτε κανονικό είτε με ατμό προκαλεί τεράστιες βλάβες στα δόντια; Πολλοί θεωρούν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλές για την στοματικη υγεια.. λάθος!

1. Η νικοτίνη μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια των ούλων και απώλεια δοντιών.

Ενώ ο ατμός περιέχει πολύ μικρότερη ποσότητα νικοτίνης από τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού (και δεν μπορεί να μην περιέχει καθόλου ανάλογα με τον χρήστη), η αρνητική επίδραση της νικοτίνης στα ούλα είναι γνωστή. Η νικοτίνη όχι μόνο περιορίζει τη ροή του αίματος στα ούλα, αλλά επηρεάζει επίσης τη φυσική ικανότητα του στόματός μας να καταπολεμά τις λοιμώξεις και να αναπληρώνει τον συνδετικό ιστό, οδηγώντας σε υψηλότερο κίνδυνο ουλίτιδας και απώλειας δοντιών.

Εάν η σκέψη της απώλειας δοντιών δεν αποθαρρύνει την επιθυμία για κάπνισμα ή ατμό, σκεφτείτε ότι η ασθένεια των ούλων μπορεί να συμβάλει σε άλλες πιο σοβαρές ασθένειες. Ακόμη και χωρίς νικοτίνη, άλλα συστατικά του ατμού μπορούν να επιδεινώσουν τη στοματική υγεία.

2. Η προπυλενογλυκόλη είναι τοξική για το σμάλτο και τους μαλακούς ιστούς.

Ένα από τα κύρια συστατικά του χυμού ατμού είναι η προπυλενογλυκόλη (PG), η οποία είναι ασφαλής για κατανάλωση και εισπνοή, αλλά όταν χρησιμοποιείται από το στόμα διασπάται σε οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο και σε προπιοναλδεΰδη, η οποία ερεθίζει τους μαλακούς ιστούς. Το PG προκαλεί επίσης ξηροστομία, αφαιρώντας το απαραίτητο σάλιο, οδηγώντας σε τερηδόνα και νόσο των ούλων.

Ενώ το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στην επανυδάτωση του στόματος, δεν αντικαθιστά το σάλιο, το οποίο περιέχει ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των δοντιών από τη βλάβη του Streptococcus mutans, του βακτηρίου που προκαλεί τερηδόνα. Ακόμη χειρότερα, οι έφηβοι είναι πιθανό να πίνουν αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά για να απαλλαγούν από την ξηροστομία. Αυτό μεγεθύνει τη ζημιά που προκαλείται από το PG επειδή αυτά τα ποτά περιέχουν ζάχαρη που τροφοδοτεί τα βακτήρια και οξέα που διαβρώνουν περαιτέρω το σμάλτο των δοντιών. Δεδομένου ότι τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού δεν περιέχουν PG, αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο το άτμισμα είναι χειρότερο για τη στοματική υγεία.

17 Νοεμβρίου 2021 Βlog, Ιατρικό Προσωπικό, Νέα , , , , , ,
Call Now