Νέα

Εγκυμοσύνη και Στοματική Υγεία

Σίγουρα έχετε ακούσει πολλές γυναίκες να λένε ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί την πιο όμορφη περίοδο της ζωής τους, όμως εκτός από την πιο όμορφη περίοδο, αποτελεί και την πιο απαιτητική όσον αφορά τη γενικότερη υγεία της μαμάς.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, με τις ορμόνες να χορεύουν σε ξέφρενο ρυθμό, τα υψηλά  οιστρογόνα στον οργανισμό μιας εγκύου, παρουσιάζουν  αυξημένη αντίδραση των ούλων στο μικροβιακό ερέθισμα και συχνά αναπτύσσεται ουλίτιδα κύησης.

 Έτσι υπάρχουσες ουλίτιδες ή περιοδοντίτιδες μπορεί να παρουσιάσουν έξαρση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτό καθιστά απαραίτητη τη σωστή στοματική υγιεινή και τη συχνή παρακολούθηση από τους ιατρούς μας.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αναπτυχθούν κάποιοι «όγκοι» στα ούλα που ονομάζονται επουλίδες κύησης. Σχετίζονται με τη φλεγμονή και άλλους τοπικούς ερεθιστικούς παράγοντες όπως πέτρα, τερηδονισμένα δόντια, κακότεχνες εμφράξεις κλπ. Συνήθως υποχωρούν μόνες τους μετά τον τοκετό.

Δεν χρειάζεται κάποια οδοντιατρική θεραπεία εκτός και αν επιμένουν , όπου τότε αφαιρούνται χειρουργικά. Σε περιπτώσεις όπου οι επουλίδες είναι μεγάλες, εμποδίζουν τη μάσηση και αιμορραγούν , μπορεί να αφαιρεθούν και κατά τη διάρκεια της κύησης, αν και κάτι τέτοιο είναι σπάνιο.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, όπου γίνεται ο σχηματισμός των οργάνων του μωρού θα πρέπει να αποφεύγονται οι οδοντιατρικές πράξεις ενώ το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, θεωρείται το πλέον κατάλληλο για καθαρισμό, αποτρύγωση και ριζική απόξεση και για τις περισσότερες οδοντιατρικές εργασίες όπως σφραγίσματα, καθαρισμός, κ.λπ.

Όμως προσοχή! Οποιαδήποτε χορήγηση φαρμάκων αλλά και οποιαδήποτε οδοντιατρική πράξη θα πρέπει να γίνεται πάντοτε με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου.

10 Φεβρουαρίου 2022 Βlog, Διοικητικό Προσωπικό, Ιατρικό Προσωπικό, Νέα ,
Call Now